Hartwigová Melissa

Melissa Hartwigová je certifikovaná poradkyně pro sportovní výživu, která se specializuje na pomoc lidem při změně jejich vztahu k jídlu a vytváření celoživotních zdravých návyků. Je spoluautorkou programu Whole30 a knih Jídlo na prvním místě a Whole30 a autorkou publikací Svoboda v jídle jednou provždy, The Whole30 Cookbook a The Whole30, Fast and Easy. Žije v Salt Lake City v Utahu.

 

Jde o vnitřní nastavení jedince

Melissa Hartwigová je tvůrcem jedné z nejúspěšnějších diet všech dob. Whole30 zaručuje nejen přísun energie, ale také hubnutí a zlepšení zdraví. Zbaví také emocionálních vazeb k jídlu. To, co začalo jako pokus manžela a manželky, se rychle stalo hnutím, které zplodilo megaúspěšnou webovou stránku a tři nejprodávanější knihy Lidé nyní znají Melissu Hartwigovou jako symbol pro životní styl, s jasným, zdánlivě trvalým úsměvem. Představuje typ podnikatelského, extatického života, o který tolik z nás usiluje. Málokdo však ví, že Melissin zájem o zdraví začal poté, co narazila na životní dno jako narkomanka. Nebyl jediný den, který by nestrávila s heroinem nebo extází. Z traumatu, vrcholícím rozvodem a destrukcí vztahů, se lopotně vracela k plnohodnotnému životu. Své zkušenosti z této cesty do značné míry využila při vytváření Whole30. Její příběh změnil životy milionů lidí.

Jaký je rozdíl mezi pojmy Whole9 a Whole30?

Whole9 je název naší firmy a online komunita, kterou jsme vytvořili na adrese Whole9life.com . „9“ je založeno na devíti faktorech, které jsou podle našeho názoru důležité pro celkové zdraví. Na webových stránkách Whole9 zveřejňujeme články o výživě, zdravém pohybu, zvládání stresu, socializaci a všech našich dalších faktorech. Whole30 je náš původní nutriční program, jehož cílem je změnit si život za 30 dní. Přemýšlejte s námi o tom, jak v krátkém čase resetovat tělo a skončit s nezdravými touhami a návyky, jak obnovit zdravý metabolismus, léčit zažívací trakt a vyrovnat imunitní systém. Naším cílem je pomoci lidem dosáhnout „potravinové svobody“. Tedy, kde vina, hanba a sebeobrana už nejsou součástí vašeho vztahu k jídlu.

Vypadá to až příliš jednoduše…

Ano, je to záležitost vnitřního nastavení jedince, a to už není jen správně sestavený jídelníček. Vytvořili jsme psychologii změny a zabudovali ji do Whole30. To je základní kámen celého programu. Není to tedy tak, že by lidé nevěděli, co mají jíst. Znají nezdravé jídlo, to, že pečené maso, uzeniny, slané potraviny a spousta dalších pro ně nejsou dobré. Ale oni se nemohou zbavit potřeby je jíst i když by opravdu chtěli. Zkoumali jsme zvyky, schopnosti dosáhnout změny, setrvačnost návyků a další vlastnosti. Poznatky, které jsme získali díky spolupráci s tisíci lidmi během posledních pěti let, nám pomohly vytvořit pravidla k dosažení zdravých návyků a vztahu k jídlu. Pak už dodržovat zdravý stravovací plán po celý život je možné.

Kdo by si měl Whole30 prostudovat a případně se jím řídit?

Až na několik výjimek si myslím, že každý by měl strávit 30 dní přemýšlením o svých zvyklostech, vztahu k jídlu a o tom, které potraviny ovlivňují jeho zdraví. Přesněji, Whole30 je především určen pro závislé na cukru a sacharidech, pro lidi, kteří cítí, že své stravovací návyky nemají pod kontrolou, nebo že to vyžaduje jejich zdravotní stav (od diabetu, po akné, po astma až po neplodnost). Užitečný je i pro sportovce, kteří chtějí efektivněji trénovat a rychleji se zotavovat. Zkrátka pro všechny, co chtějí získávat více energie, lépe spát, být soustředěnější a zhubnout.

Jsou také nějaká omezení, může Whole30 někomu uškodit?

Whole30 není zdravotní eliminační dieta určená speciálně pro léčbu specifických stavů. Pokud trpíte chronickým zdravotním problémem, může Whole30 pomoci, ale pro dosažení nejlepších výsledků je možná potřeba komplexnější a koordinovanější péče. Pokud se rozhodnete vyzkoušet Whole30 a užíváte dlouhodobě některé léky, je třeba úzce spolupracovat s lékařem, aby naše doporučení zdravého stravování bylo bezpečné a účinné. Omezení však spočívá v tom, že nejde o komplexní protizánětlivou dietu a neposkytujeme pokyny, které by pomohly lidem řešit problémy nad rámec našich základních pravidel. Navíc Whole30 nepomáhá těm, kteří mají poruchy příjmu potravy. Whole30 má oslovit širokou populaci. A zpětná vazba je velmi příznivá, což nám dělá velkou radost. Reagujeme na každou otázku, žádost a osobní komentář. S našimi uživateli a čtenáři jsme v neustálém kontaktu a připraveni kdykoli poradit a pomoci.

Co je potřeba k tomu, aby lidé Whole30 úspěšně zvládli?

Nejčastějším důvodem, proč lidé selžou a Whole30 nedokončí, je neschopnost plánovat, jak fyzicky, tak psychicky třicet dní dopředu. Lidé začínají Whole30 a nemyslí na to, jak zvládnout tuto noc s přáteli, nebo připravit jídlo pro čtyřčlennou rodinu. Nedokáží se také zbavit svých oblíbených potravin a pod tlakem se zhroutí a vrátí se ke starým zvykům. Dobrou zprávou je, že jsme průzkumem více než 2 300 lidí v roce 2013 zjistili, že 87% těch, co s programem začali, ho úspěšně dokončilo. 

(Ze zahraničních pramenů)

VYDANÉ TITULY


Reklama

[bc_random_banner category=550 slider=no autoplay=true delay=3000 loop=false dots=false]