Thomas Katherine Woodward

Katherine Woodward Thomas je manželskou a rodinnou terapeutkou a jak sama říká, věří na lásku, manželství a dlouhodobé vztahy. Přesto sama prošla rozvodem, který však s manželem zvládli s ohleduplností a respektem. Ze zkušeností svých i klientů následně vypracovala metodu rozcházení v pěti krocích – vědomý rozchod, kterým zúčastnění projdou ve zdraví, bez psychických šrámů, pocitů nenávisti a zloby. Dokáží naopak nadále vnímat sebe i partnera jako někoho, kdo si zaslouží úctu a lásku.

 

Učím žít šťastněji

Katherine Woodward Thomasová autorkou bestselleru New Yorku Times Rozcházení – Pět kroků k tomu, jak už nežít spolu, ale přesto šťastně, a dalších titulů, které čtenáři vyhledávají, aby si zlepšili svůj život. Od roku 2011 pořádá kurzy Conscious Uncoupling a Conscious Uncoupling, a vede školení rodinné terapie. Jejími radami se řídí tisíce lidí v mnoha zemích.

Proč tolik z nás marně hledá ideálního partnera?

Důvodem, proč tolik z nás nemá vztah, po kterém touží, je, že jsme se ještě nestali osobou, kterou bychom potřebovali být, abychom přilákali a udrželi vysněného partnera. Když mi bylo 41, byla jsem členkou nejrychleji rostoucí skupiny v Americe – podmínkou zařazení bylo, aby se dosud nevdaly. Roky jsem se snažila najít ten správný vztah, ale bez úspěchu. Přesto, brzy poté jsem si stanovila cíl, aby se to stalo do mých 42. narozenin.  Nic se nezměnilo ani po uplynutí dalších osmi měsíců, a mé vyhlídky na manžela, natož pak pohádkový vztah, byly nulové. Když jsem zavolala přítelkyni, abych jí sdělila svůj záměr a jeho dosavadní výsledky, řekla něco, co změnilo můj život. „Katherine,“ odpověděla: „budu se snažit ti pomoci, když budeš zodpovědná žena, která se nevzdá vlastního rozvoje.“ Až do té doby jsem cítila, že je mým osudem zůstávat sama. Čekala jsem na muže, který bude mezi ostatními jedničkou, a vůbec mě nenapadlo, že musím být taková především sama.

Popsala jsem to v knize Calling in „The One“, v níž mi nejde o hledání lásky, ale zaměřuji se na objevování a uvolňování všech způsobů, kterými jsme ji blokovali, aby k nám přišla. Mnozí z nás zápasí s bolestivými vzory v romantických vztazích a znovu a znovu si přehrávají svůj neuspokojivý příběh. Muži vždy odcházejí. Ženy mě nechtějí. Myslíme si, že s námi je něco zásadně špatně, ​​co nám brání navázat hodnotný vztah. Zjistila jsem, že obvykle chybí nějaký klíčový moment, který by nám umožnil pochopit staré výzvy v lásce a pomohl vytvořit šťastné, zdravé a dlouhodobé pouto. Není to hluboká věda, ale snažím se mnohým z nás pomoci zjistit, proč nemáme lásku, po níž toužíme.  Jako by největší překážky byly mimo nás a mimo naše jednání.  Ale tak to není. Většinou si v sobě neseme nějaké nevyřešené zášti,  nebo mnoho jiných negativních podnětů, díky nimž nejsme schopni reálného pohledu na sebe i ostatní.

Co ženám vadí na mužích a jaký partner jim vyhovuje?

Pracovala jsem s desítkami tisíc žen ve vzdělávacích komunitách a jsem přesvědčena, že si nejvíce potřebují osvojit schopnost relaxace! V mnoha oblastech našeho života jsme příliš funkční a snažíme se, aby nám muži poskytli úlevu od nutnosti vše zvládat. Myslím, že proto bylo 50 Shades of Gray tak populární. Nešlo o sexuální naplnění, ale spíš o duchovní pochopení. Věc, kterou ženy těžko snášejí je nedůvěryhodnost partnera. Například neučiní to, co říká, že udělá, nebo jeho rozhodnutí možná slouží jen jemu samému, takže nechrání své blízké. Když je muž nedůvěryhodný, žena na to musí reagovat. Cítí se jako jeho matka, což partnerskému vztahu nesvědčí. Naopak když je muž důvěryhodný - má integritu, dělá to, co říká, že udělá, činí moudrá rozhodnutí, přebírá odpovědnost za své chyby a snaží se v případě potřeby provést nápravu, pak ženě ubude spousta povinností a může si více užívat života. Takový muž je ten její vyvolený a bude ho kdekoli hledat.

Je také něco, co ženy nechápou u mužů?

Mnoho z nás žije dnes v konfliktu, a proto se nám dostává mnoho rozporuplných zpráv. Očekáváme, že naši muži budou sebevědomí, porozumí i srdečním záležitostem, emocionálně bystří a duchovně vyspělí. Stejně,  jakými se snažíme být i samy. Abychom toho dosáhly, zúčastnily se seminářů o osobním růstu, přečetly si různé návodné knihy a oddaly se dalším tvůrčím impulzům. Většina mužů neměla ten luxus, aby si takové sebevzdělávání dopřála, nebo to od nich vyžadovalo velké úsilí. Pokud jde o rozvoj jejich sebevědomí a jejich osobnosti, myslím, že se muži cítí jaksi na vedlejší koleji. Když usilují o nějakou vážnou vnitřní reflexi, dostane se jim od jejich žen výčitek, že nevydělali dostatek peněz pro rodinu, že mají na ně málo času, a že je s nimi nuda. Ženy nerozumí tomu, že i muži se potřebují vnitřně rozvíjet a že pro to potřebují podporu, aby si mohli dovolit žít přirozeně a přijmout i jemnější a něžnější podněty.

Co vás inspirovalo k formulování vědomého rozchodu?

Především musím poděkovat Gwynethovi Paltrowovi a Chrisu Martinovi za to, že natočili film, který mi byl vzorem pro definování vědomého rozchodu. Svou práci jsem vytvořila nejprve jako online program v roce 2011, když jsem se po deseti letech manželství rozhodla rozvádět. Bylo to obtížné období, ale na jedné podstatné věci jsme se s partnerem shodli. Chtěli jsme, aby naše dcera měla šťastné dětství. Známe statistiky o dětech z rozvedených rodin, a to nás vedlo ke snaze dosáhnout laskavého rozchodu, aby se všichni v naší rodině  s novou situací dobře vyrovnali a zůstali šťastní. Takže místo toho, abychom podlehli nepřátelskému a toxickému rozvodu, jaký jsme oba zažili v dětství, jsme se rozhodli k rozumnému a civilnímu rozdělení našich životních cest.  Náš přechod k tomu, čemu říkám naše „šťastné i po“ rozvodu, byl charakterizován obrovským množstvím štědrosti a dobroty. A jak jsme doufali, naše dcera vyšla nezraněná, stejně jako z velké části i my. A z této zkušenosti jsem těžila při formulování 5 kroků klidného rozchodu partnerů.

Jak s vámi souvisí zkušenost herečky Gwyneth Paltrowové s rozvodem s Chrisem Martinem z roku 2016, spoluzakladatelem britské skupiny Coldplay?

Právě dnes jsem poslouchala Coldplay a v duchu si představovala setkání s Chrisem Martinem. Řekla bych mu: „Ahoj Chrisi, díky za to, že ses řídil radami v mé knize Conscious Uncoupling... (Rozcházení….). Ale s Chrisem nebo s Gwynethou jsem se nikdy nesetkala. Jsem jim však velmi vděčná za to, že použili moji metodu k jejich čestnému a klidnému rozvodu.  Dá se říci, že knihu Rozcházení proslavili, ale většina lidí si neuvědomuje, že popisuji proces rozvodu v pěti krocích, který může využít každý buď se souhlasem bývalého partnera nebo i bez něj. Výhodou toho, že program využívá pár, který se od sebe odpoutává, nebo jako sólo, je to, že můžete najít emoční svobodu a bolest ze svého rozchodu uplatnit při odpoutávání se od jakýchkoli starých negativních vzorů v lásce.

Zmínila jste se, že kvůli ošklivému rozvodu vašich rodičů a nevyřešenému napětí mezi nimi vás nestabilní a toxické prostředí trápilo. Dokázala jste se s tím vyrovnat až ve svých třiceti letech.  Jak se vám to podařilo?

Stala jsem se učitelkou osobního a duchovního rozvoje a tím se mi dařilo řešit i své problémy, které byly nemalé. Trpěla jsem poruchou příjmu potravy a byla jsem prakticky nezaměstnatelná. Moje vztahy byly neuspokojivé i nestabilní. Ocitla jsem se na hranici chudoby a těžko jsem se  o sebe mohla postarat. Upadala jsem do depresí a úzkostí a kouřila jako lokomotiva. Přesto mojí jedinou nadějí byla touha vyrůst v dobrého člověka  a plně se zotavit. Trvalo to asi patnáct let plných meditací. Neustále jsem také navštěvovala terapeutické skupiny, transformační semináře a terapie všech léčebných modalit, které jsem našla s cílem naučit se poznat vnitřní smysl hodnotového uspořádání kvalitního jedince a naučit se žít v pohodě a míru. Spolupráce s ostatními a podpora jejich růstu a vývoje byla prostě dalším způsobem uzdravování. Během několika let jsem se ocitla v privilegovaném postavení, když jsem pracovala s tisíci studenty, kteří ke mně přicházeli, abych jim pomohla zbavit se jejich toxických vztahových vzorců a naučit je žít šťastněji a zdravěji se svým okolím. Je to pro mě čest a radost.

(Ze zahraničních pramenů)

VYDANÉ TITULY


Reklama

[bc_random_banner category=550 slider=no autoplay=true delay=3000 loop=false dots=false]