CENA VÁCLAVA HAVLA ZA LIDSKÁ PRÁVA 2022 VYHLÁŠENÍ FINALISTŮ

V prostorách Knihovny Václava Havla byla oznámena jména trojice finalistů mezinárodní Ceny Václava Havla za lidská práva za rok 2022, kterou uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Jednání sedmičlenné jury pod vedením prezidenta Parlamentního shromáždění Rady Evropy odráželo důležitost problematiky lidských práv v dnešní vypjaté době. Mezi finalisty patří Vladimír Kara-Murza, politický vězeň a přední ruský bojovník za demokracii, ukrajinská Koalice v 5 hod. ráno shromažďující důkazy o porušování lidských práv následkem ruského vpádu na Ukrajinu a maďarská Duhová koalice hájící práva LGBTQIA+. „Letošní výběr odráží centrální roli, kterou hrají lidská práva v současné evropské krizi,“ prohlásil Michael Žantovský, člen jury a výkonný ředitel Knihovny Václava Havla.

Oznámení laureáta

Slavnostní oznámení laureáta Ceny pro rok 2022 a její předání proběhne v rámci podzimní Valné schůze Parlamentního shromáždění RE ve Štrasburku, která se uskuteční v pondělí 10. října 2022.

Konference k poctě laureáta

Knihovna Václava Havla uspořádá v Praze na počest laureáta mezinárodní konferenci. Konference Zločin a trest – Zločiny proti míru a lidskosti a kola spravedlnosti se uskuteční ve středu 12. října 2022 v Pražské křižovatce.

CENA VÁCLAVA HAVLA ZA LIDSKÁ PRÁVA

Cena Václava Havla za lidská práva vyzdvihuje mimořádný počin v oblasti ochrany lidských práv v Evropě i mimo ni. Cena je udělována každoročně Parlamentním shromážděním Rady Evropy v partnerství s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 a je spojená s odměnou ve výši 60 000 euro.

Laureáti Ceny Václava Havla za lidská práva

2013 Aleš Bjaljacký (Bělorusko)

2014 Anar Mammadli (Ázerbájdžán)

2015 Ljudmila Alexejevová (Rusko)

2016 Nadia Muradová (Irák)

2017 Murat Arslan (Turecko)

2018 Oyub Titiev (Rusko)

2019 Ilham Tohti (Čína) spolu s Youth Initiative for Human Rights (země západního Balkánu)

2020 Loujain Al-Hathloul (Saúdská Arábie)

2021 Maryja Kalesnikavová (Bělorusko)

Komentáře