Děsivé svědectví F. R. Krause nejen z Osvětimi

A přiveď zpět naše roztroušené… (Cattacan, 312 stran) je název reportážní knihy spisovatele a novináře F. R. Krause (1903 – 1967), kterou poprvé vydal v roce 1946, bezprostředně po děsivých zkušenostech z terezínského ghetta, Osvětimi, jejího pobočného tábora Glivice i z následujícího útěku až do svobodné Prahy.

Příběhy dnes známé z mnoha historických studií i vzpomínek obětí z průběhu holokaustu popsal tehdy Kraus i s konkrétními tvářemi zločinců. Jako příslušník prvního transportu do nově budovaného Terezína, „města, které věnoval Adolf Hitler židům“, hleděl do tváře nejen jeho prvnímu veliteli z Waffen SS Siegfriedu Seidlovi, ale i „Lagerinspektorovi“ SS Karlu Bergelovi, jenž organizoval popravy. Nebo Adolfu Fišerovi, terezínskému vězni, který je jako kat prováděl. Také Hugovi Lemaitremu, „ohavné chlupaté gorile“, kterou si vládci osvětimské továrny na smrt vybrali, aby spolu s dalšími spoluvězni z komor po vyprchání plynu vytahovali nahá těla zavražděných a pokládali je na rošty krematorií.

Jde o Krausovo svědectví z první ruky, když tento vězeň číslo B 11.632, při útěku z Glivice přes Katovice, Užhorod a Budapešť domů věnoval chleba z polních pekáren rudoarmějců žebrajícím starým Němcům a Němkám. „Řekl jsem si kdysi, že dostanu-li se jednou ven za dráty, budu je zabíjet. Neudělal jsem to. Dal jsem jim přesto, že toho nezasluhují,“ svěřil se.

Pamatoval si totiž, jak tito dědečkové a babičky s ostatními hajlovali, zvedali ruce k potupnému pozdravu. Dobře je viděl, jak stáli před domy a byli pyšní na svou Waffen SS, která jeho i další spoluvězně honila a kopala, a přitakávali a souhlasně řvali: „Dejte jim ještě víc! Psům.“

Škoda snad, že editoři tento druhý svazek Krausovy tvorby, vydaný po souboru Povídek ze Svrabové čtvrti, doplnili hned každou, i tu nejmenší kapitolu mnoha věcnými vysvětlivkami osob a dobových výrazů. Mohli je zařadit až nakonec, kde jsou další vysvětlující přílohy. Z mimořádně působivé reportážní knihy se tak stala spíš komentovaná encyklopedie událostí. I tak bylo vydáno mimořádné dílo mimořádného člověka.

František Cinger

Zakoupit možno:

https://www.kosmas.cz/knihy/289635/a-prived-zpet-nase-roztrousene/

Komentáře