Dnes oslaví 60. narozeniny spisovatelka Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová –  česká spisovatelka a překladatelka, členka PEN klubu, se narodila 24. června 1963 v Hranicích na Moravě, ale celý život žije ve Valašském Meziříčí. Vystudovala gymnázium ve Valašském Meziříčí; poté se pokusila dostat na překladatelský a tlumočnický obor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, na školu však před revolucí nebyla přijata. Rozhodla se pro roční pomaturitní studium, v rámci kterého vykonala všeobecnou státní zkoušku z anglického a ruského jazyka. Znovu se přihlásila ke studiu, opět však nebyla přijata. Během mateřské dovolené vystudovala dvouleté pomaturitní studium. Po skončení mateřské dovolené jí na škole, kde studovala, byla nabídnuta práce učitelky anglického jazyka; při této práci zahájila vysokoškolské studium angličtiny a češtiny. Na vysokou školu nastoupila až po revoluci. Překládat začala až po dokončení školy. Spolu s překladatelskou činností stále vyučovala a vedla soukromé jazykové kurzy. V roce 2007 dostala nabídku práce na jazykové škole. Zde následně učila do roku 2013, kdy vydala svou prvotinu Slepá mapa.

Od roku 2018 se věnuje pouze psaní knih.

Ocenění: 2017 Hana – Kniha roku, 2018 Hana – Cena poroty, Cena studentů, Česká kniha, 2019 Tiché roky – vítěz hlavní kategorie Český bestseller, Kniha roku, 2019 Tiché roky – vítěz ankety Čtení tě mění v kategorii próza i v hlavní kategorii kniha roku, 2019 Tiché roky – třetí místo v anketě Lidových novin Kniha roku 2019, 2022 Listopád – Cena Česká kniha

Dílo: Slepá mapa (2013) – románová prvotina, kterou autorka psala od roku 2000; vyšla v červnu roku 2013. Kniha byla příznivě přijata čtenáři i kritiky. Vypráví příběh tří generací žen, jádrem příběhu jsou vztahy mezi postavami a zároveň vliv dějinných událostí na jejich životy. Prvotina se dostala do užší nominace na cenu Cena Česká kniha 2014. Hotýlek (2015) – Příběh druhé poloviny dvacátého století. Václav Mánes je obrazem člověka, který se dokáže přizpůsobit každému režimu, všem okolnostem. Hana (2017) – V pořadí třetí a nejznámější román autorky. Pojednává o epidemii břišního tyfu ve Valašském Meziříčí v roce 1954 a promítá tematiku holocaustu. Tato kniha též existuje v audio verzi, namluvila ji Lenka Vlasáková. Do roku 2022 byla práva na překlad knihy prodána do 23 zemí. Připravuje se filmové zpracování. Strašidýlko Stráša (2018) – kniha pro děti. O stašidýlku, které se bojí i zvuku svého jména. Tiché roky (2019) – kniha o vztazích a důležitosti komunikace, o síle slov. Listopád (2021) – román označovaný také jako alternativní historie. Snaží se nalézt odpověď na otázku, jak by vypadaly naše životy, kdyby události roku 1989 neproběhly tak, jak proběhly. Kapka Ája (2022) – kniha pro děti. Teribear: Tajemství modré krabice (2022) – kniha pro děti napsaná pro Nadaci Terezy Maxové. Les v domě (2023) – mrazivý román o dívce, která vyrostla v rodině, kde o ni nikdo nestál. Kromě děsivého lesa.

Knihy HotýlekHanaListopádStrašidýlko Stráša a Tiché roky byly načteny pro Český rozhlas Dvojka v pořadech Četba na pokračování a Hajaja. Všechny knihy vyšly zároveň jako audioknihy péčí nakladatelství OneHotBook.

Její knihy vycházejí v nakladatelství Host a Albatros, prodej práv do zahraničí Dana Blatná Literary Agency.

Všechny knihy vycházejí i v zahraničí.

Autorka přispívá povídkami do povídkových souborů nakladatelství Listen a do literárních časopisů. Mladý pošetilec, povídka v knize Krvavý Bronx2020; Domů, povídka, která vyšla v knihách Co se stane dál2022 a Povídky na doma2022

Komentáře